Istarski dugi (Istria long)

Stablo (žbun) je srednje bujno i dovoljno razgranato. Cveta srednje rano i razvija vrlo malo resa, praktično je protandrična sorta, samooplodna je, sazreva polovinom septembra. Rano rodi, redovno i obilno rađa. Rađa u grozdovima (prosečno 3 - 5 plodova). Radman jezgra je oko 46%. Sazreva krajem avgusta. Omotač ploda je veoma razvijen - duži od ploda i plodovi iz njega teže ispadaju. Plod je srednje krupan oko 3 gr. Oblik mu je duguljast sa najvećom širinom na samoj sredini. Boje je svetle do tamno sive i prema vrhu je obrastao sivkastim dlačicama. Kupula (omotač) je duži od ploda i čvrsto ga obavija. Vrh je tup i malo spljošten, a po dužini sa jasno naznačenim rubom. Plodovi obično ne ispadaju sami iz košuljice. Jezgro je krupno, žućkasto-bele boje, veoma ukusno i aromatično. Plodovi čuvani godinu i po dana u običnom skladištu imali su 1% gorkih jezgra, a nakon 3 godine taj procenat iznosi 12%. Šupljih plodova je malo. Dobro ga oprašuje halski, rimski, landberški i šumski lešnik.

Istarski dugi (Istria long)
Halški Džin (Hallesche Reisen)

Halški Džin (Hallesche Reisen)

Halški džin je poreklom iz Nemačke, a rasprostranjen je u svim evropskim zemljama. Smatra se najboljom sortom za masovnu proizvodnju. Stablo (žbun) je srednje bujno, ali snažno i ne razvija mnogo izdanaka. Samooplodan je, cveta srednje kasno sa mnogo resa i veoma krupnim polenom. Rađa dobro. Sazreva u septembru, plod je težak 3.4 gr., prosečno pri osnovi je širok, a ka vrhu konusan. Iz omotača lako ispada. Jezgro dobro ispunjava ljusku. Ljuska je debela i čvrsta, smeđe boje sa uočljivim prugama. Težina jezgra je 1.3 gr. Posle jedne godine čuvanja užegne oko 15%, a posle 3 godine 46%. Jezgro je prijatnog ukusa i arome i pored industrijske prerade koristi se i za stonu upotrebu. Kasno cveta, a dobro ga oprašuju Istarski dugi i Rimski. Sazreva krajem avgusta.

Rimski (Gentile Romana) - Italijanska sorta

Stablo (žbun) je srednje bujan i razvija mnogo izdanaka. Cveta srednje rano, u početku rađa vrlo malo a kasnije obilno i redovno. Sazreva krajem avgusta. Plod je krupan i neujednačeno pljosnatog oblika čiji je radman jezgra 45% Ljuska je svetlo smeđa sa tamnim prugama. Daje dosta ploda koji su prazni ili je jezgro smežurano. Omotač ploda je nešto duži od samog ploda sa dubokim zarezima i otvorima što omogućava da plodovi lako ispadaju. Jezgro je nepravilnog pljosnatog oblika težine 1.4 grama. Težina ploda je 3.7 grama. Ukus jezgra je sladunjav i bez ikakve arome. Procenat užeglog jezgra posle godinu i po dana oko 4% a posle 3 godine 22%. Za preradu se se koristi samo uz druge sorte zbog nedostatka arome. Dobar je oprašivač. Samooplodna je sorta i dobro se oprašuje Istarskim dugim i Halškim džinom.

Rimski (Gentile Romana) - Italijanska sorta

Kontakt

  • Moše Pijade 10
    26368 Kupinik (Plandište)
    Srbija
  • +381 (0) 13 872 023
  • +381 (0) 63 242 390
  • office@hazelnut.co.rs